donderdag 1 december 2016

Jubilarissen


Kees Vergouwen en Arnaud van den Broek zijn 25 jaar lid van Kruis-en Voetgilde Sint Jan Baptist.

Beiden zijn lid geworden, zoals vele gildebroeders, door een familielid en meestal vader op zoon. Zo ook bij deze jubilarissen. Kees als zoon van Caféhouder John Vergouwen van de Drie Zwaantjes en broer van Jan Vergouwen, die opvolger was van vader als caféhouder en al 60 jaar bij het gilde.

Pas op 52 jarige leeftijd kwam Kees bij het gilde nadat hij het als aannemer wat rustiger aan ging doen en gestopt was als vrijwilliger bij de brandweer. Bij het gilde werd hij gelijk aan het werk gezet om het oude schietkot, niet meer dan een betonplaten schuurtje, te verbouwen tot een waardig gildelokaal zoals het nu nog is. Ook heeft Kees samen met Jan van den Maagdenberg vele kruisbogen gemaakt, Jan het metaal en Kees het houtwerk. Op de foto Kees en Arnaud met hun kruisboog waarvan het houtwerk is gemaakt door Kees en er een voorzien is van fraai houtsnijwerk.

Ook Arnaud is lid geworden door zijn vader Kees van den Broek die al 48 jaar lid is van het Gilde. Al op zestien jarige leeftijd kwam hij mee om een verdienstelijk schutter te worden in de hoogste categorie. Door zijn drukke baan als computerprogrammeur en vader van een jong gezin met twee zoons schiet Arnaud geen competitie meer. Ook Kees schiet alleen op de eigen oefenavond maar beiden zijn gelukkig altijd bereid om deel te nemen aan een zestal verschieting indien nodig.

Doordat Arnaud zo handig is in de digitale wereld heeft het gilde ook een eigen website (www.gildestjanbaptist.nl) welke recent weer is vernieuwd. Zo’n tien jaar geleden is Arnaud toegetreden tot de overheid van het gilde als deken-schatbewaarder waar hij verantwoordelijk is voor de financiën en verzekeringen.