dinsdag 11 juli 2017

Nieuw zilver voor het Gilde


Nieuw zilver voor het Gilde




Koning Jack Herijgens, sinds 2014, heeft het Gilde een nieuw zilver schild geschonken. Hij heeft dit aangeboden op 24 juni, de patroons dag van het Gilde St. Jan Baptist, aan Keizer Frans Aarts die het namens alle Gildebroeders in ontvangst mocht nemen. Het nieuwe schild is gelijk aan het kazuifel bevestigd zodat het al gedragen kon worden in de St. Jansmis dezelfde dag.
De Koning heeft een aantal verplichtingen aan het Gilde zoals na het Koningschieten het gelag betalen, de verantwoording te hebben over het schieten, opstellen van zestallen en het schenken van een zilver schild van tenminste 150 gram. Voor al die verplichtingen is hij wel vrij van contributie gedurende zijn regeerperiode van 4 jaar.
Zo’n schild is een persoonlijk iets van de Koning waarop zijn naam vermeld staat, de jaartallen van zijn periode en meestal een vers of een afbeelding van zijn beroep. Jack heeft zijn schild, als werkbouwkundig technicus, verfraaid met een aantal in elkaar draaiende tandwielen.
Bent u benieuwd naar het zilver van Jack en al het andere zilver, zoals bv een uit 1786, kom dan gerust een keer langs bij het Gilde bij café De Drie Zwaantjes te Sprundel. Wij zijn iedere donderdagavond aanwezig en zullen u graag te woord staan.