zaterdag 23 juni 2018

400 Jaar!

Gilde viert 400 jarig bestaan

Kruis- en Voetbooggilde Sint Jan Baptist uit Sprundel viert dit jaar haar vierhonderdste verjaardag. Feitelijk is dit Sprundelse gilde nog ouder, maar op 19 maart 1618 is de nieuwe 'Caert' aangevraagd en geldt deze datum sindsdien als officiële geboortedag. Het klapstuk van het schuttersfeest vindt plaats in het weekend van 23 en 24 juni. Niet toevallig het feestweekend waarin de Sprundelse patroonheilige, Johannes de Doper, centraal staat.
Keizer Frans Aarts met hoofdman Frie Konings. FOTO CORINE ROKS
De feestelijkheden starten op zaterdagmorgen met een samenkomst in het gildelokaal bij de 'Drie Zwaantjes' in Sprundel, de vaste stek van de gildebroeders. Hier wordt twee maal per week geoefend met de kruisboog. Bij goed weer richten de schutters hun pijlen op een afstand van 61 meter, bij slecht weer wordt binnen geoefend op een afstand van zes meter.
Koningschieten
Hoogtepunt van het schuttersfeest is het Koningschieten waarbij de vogel op 14 meter hoogte van de paal moet worden geschoten om de titel van Koning te bemachtigen. Deze schieting vindt om de vier jaar plaats en vormt dit jaar onderdeel van de festiviteiten op 23 juni. Om twee uur is iedereen van harte welkom op sportpark 'De Kerlinge', alwaar de schutters strijden om dit nostalgische kampioenschap. Frans Aarts, die in 2014 tot Keizer is beëdigd, geeft uitleg: " De schutter die de vogel het vaakst raakt krijgt de titel van Koning. Als je deze ambtsbenaming drie achtereenvolgende termijnen hebt verdiend, word je Keizer. En deze titel is voor het leven". Volgens bronnen is dit een unicum binnen de schutterij en heeft Aarts in het verre verleden slechts één voorganger gehad.
Kerkdienst
De kerkdienst maakt deel uit van de feestelijke zaterdag. "Gildebroeders uit België zullen hierbij aanwezig zijn waaronder vendeliers uit Hoogstraten genaamd de Gelmelzwaaiers", laat Hoofdman, Frie Konings, weten. De dienst vangt om tien uur aan en is voor iedereen toegankelijk. De gildebroeders hebben zich voor hun verjaardag geheel in het nieuw gestoken. "Dit met behulp van donaties, schietingen door gasten en een eigen bijdrage. De gemeente Rucphen heeft onze hoeden cadeau gedaan", aldus Konings.
Handelsroute
"In aanloop naar het feestweekend hebben we leerlingen van Vinkenbos een stukje Sprundelse geschiedenis onderwezen, het werk van onze Deken Schrijver, Robert Peeters. Sprundel lag rond het jaar 1500 heel gunstig op de handelsroute tussen de driehoek Dordrecht- Antwerpen- Bergen op Zoom- Breda. Een tijd waarin de turfhandel floreerde, het bruine goud van toen. Om inwoners van het dorp Sprundel te beschermen tegen het gespuis dat deze handelsroute met zich mee bracht, werd het schuttersgilde opgericht. Het kreeg de naam van de Sprundelse patroonheilige. In de Middeleeuwen een gebruikelijke keuze voor het Katholieke gebied dat in die tijd, tijdens de Spaanse bezetting, bij België behoorde", legt Konings uit. Ook konden de leerlingen vaandels en Koningsschilden maken. "We hopen dat zij ons met hun zelfgemaakte schilden en vaandels naar het Koningschieten begeleiden", laten de gildebroeders weten. Heemkundekring 'Onder Baronie en Markiezaat' uit Sprundel is dit jaar in de archieven van het gilde gedoken. Het resultaat is een foto- expositie in dorpshuis 'De Trapkes' tijdens de braderie op zondag.
Dames
Het gilde telt momenteel 35 leden, waaronder twee dames. Acht van deze gildebroeders zijn jonger dan vijfentwintig. Niet al deze jongere hebben een eigen boog maar maken gebruik van de boog van wijlen Jack Herijgens. Op vrijdag 3 augustus worden er drie bijzondere jubilarissen gehuldigd, waaruit blijkt dat het schuttersgilde, een traditie is die jong en oud boeit, al meer dan vierhonderd jaar.