zaterdag 11 augustus 2018

Jubilarissen!

Jubilarissen bij Gilde St. Jan Baptist

Gilde St. Jan Baptist heeft deze maand jubilarissen Kees van den Broek, Kees Mol en Harry Lazeroms in het zonnetje gezet. Zij zijn namelijk allang lid van het gilde. Van den Broek en Mol sloten zich 50 jaar geleden aan en Lazeroms zelfs zestig jaar geleden.
Vlnr: Harry Lazeroms, Kees Mol, Kees van den Broek. FOTO WIM VAN DEN MAAGDENBERG
Vlnr: Harry Lazeroms, Kees Mol, Kees van den Broek. FOTO WIM VAN DEN MAAGDENBERG
De jubilarissen werden door Hoofdman Frie Konings namens de Sprundelse Gildebroeders van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal en hoopt dat ze nog vele jaren Gildebroederlijkheid met elkaar mogen ervaren. Ter gelegenheid van deze jubilarissen werd er in het weekend van 4 en 5 augustus een feestverschieting georganiseerd dat door bijna 90 schutters is bezocht. Omdat dit jaar het Sprundelse Gilde zijn 400-jarig bestaan viert heeft het gilde extra uitgepakt met de rozenprijzen. Voor alle vijf de categorieën zijn zilveren kruisboogjes als reversspeld ter beschikking gesteld. Hiervan zijn er twee geschonken zijn door de beide Kezen. Zij kregen van de Gildebroeders voor hun 50 jaar trouw een vergulde pijl aangeboden en Harry kreeg voor 60 jaar trouw een gouden kruisboogje opgespeld door dochter Lianne.
Actieve schutter
Lazeroms heeft in al die jaren haast geen bondschieting of feestverschieting gemist en is nog steeds, op 83-jarige leeftijd, een zeer actieve schutter is die ook de oefenavond zelden overslaat. Van den Broek en Mol zijn wegens gezondheidsredenen niet meer actief als schutter maar laten binnen het gilde nog steeds van zich horen. Zo heeft Kees Mol al drie keer aan een nieuw schietkot gemetseld en die derde keer is het van kot naar lokaal gegaan (drie keer is scheepsrecht zullen we maar zeggen.
Multi-inzetbaar
Als er een fundering of buizenpost uitgegraven dient te worden staat Lazeroms vooraan met zijn schop, maar ook bij het uittesten van de buizenpost stond hij vooraan om vervolgens een liter of 10 water op te vangen die in de buis gelopen was. Maar Lazeroms heeft natuurlijk zijn steentje ook bijgedragen in de overheid met 17 jaar als deken-schatbewaarder. Kees van de Broek is multi-inzetbaar als schrijver bij bond- en feestschietingen en bij de zestallen stond hij aan het schoolbord om de uitslagen in te vullen wat later overigens is overgenomen door zijn zoon Arnaud, eerst ook op het schoolbord en nu via de pc op het grote scherm.
Lid gemaakt
Kees Mol en Kees van den Broek dronken graag een pilsje in het café bij Jan Vergouwen. Zo maakte cafébazin Nel Vergouwen hen lid samen met Toon Anthonissen, Toon van Rijsbergen, Jos van Dijk, Jack Herijgens en Rini Vergouwen. Harry werd op zondagochtend op weg naar de kerk letterlijk van de fiets getrokken door de toenmalige hoofdman Peet Konings 'De Schilder' en is dus ook nooit meer weggegaan. Nog steeds komen ze graag bij het gilde.