dinsdag 1 mei 2018

Expositie in het gemeentehuis

400 jaar oude Gilde St. Jan Baptist uit Sprundel exposeert in gemeentehuis


RUCPHEN - Het Gilde St. Jan Baptist uit Sprundel, dat dit jaar zijn 400-jarig bestaan van de Ceart (reglement) viert, heeft in het dienstverleningscentrum een vitrine ingericht. In deze vitrine is tot eind juni een kleine collectie te zien van het rijke verleden van het Gilde.

Op bijgaande is midden rechts de oude voetboog met opspanner te zien waarvan de huidige balansboog is afgeleid. Op de bodemplank zijn twee balansbogen te zien, namelijk rechts een boog uit de jaren '50 en links de moderne boog verfraaid met een houtsnijwerk eigendom van Jan Vergouwen Hz. Met deze bogen wordt in het zomerseizoen op een afstand van 61 meter geschoten op de achterin staande blazoenen. Tijdens het winterseizoen wordt er met een kolfboogje (midden links) op een afstand van 6 meter binnen geschoten.
Midden onderin ligt een antieke afspanner die gebruikt werd om de pees van de boog te halen voor reparatie of er kon een nieuwe gemaakt worden door middel van het hulpje (te zien linksboven). Uniek in deze vitrine is het Gildezilver met rechts de Koningsschilden die geschonken worden door de nieuwe Koning en links een kazuifel met herdenkingszilver. In het midden op het groene doek is de Keizersketen te zien van de huidige Keizer Frans Aarts, die hem aangeboden is door de zijn Gildebroeders.
Deze expositie is een samenwerking met de Heemkundekring Sprundel.