zondag 22 november 2020

Rabo ClubSupport 2020

Alle leden bedankt voor jullie stem!


















Om het gilde klaar te maken voor de toekomst willen de lokale jeugd graag kennis laten maken met ons gilde. Dit willen we doen door een speciale jeugdwedstrijd te organiseren. Hierbij zal met een kleine kruisboog geschoten kunnen worden op 6 meter afstand van de roos. Naast het organiseren van deze wedstrijden gebruiken we de financiële ondersteuning ook voor onderhoud en aanschaf van materialen (o.a. stramiet).

vrijdag 25 oktober 2019

Frie Konings Kampioen 61 meter

Frie Konings Kampioen 61 meter

Hoofdman Frie Konings is dit jaar kampioen in de Ere categorie op de 61 meter!

Uitreiking Kampioenschap

zaterdag 2 februari 2019

Gilde wint Rucphense Cultuurprijs 2018

St. Jan Baptist Gilde wint Rucphense Cultuurprijs 2018

Wethouder Laura Matthijsen van gemeente Rucphen reikte donderdagavond in café de Drie Zwaantjes de cultuurprijs uit aan de totaal verraste gildebroeders. De echtgenotes hadden het geheim goed bewaard en stapten samen met de wethouder het vaste honk van de St. Jan Baptist Gilde binnen.
De wethouder had zelf de glazen Award laten ontwerpen met het schild van de St. Jan Baptist erin gegraveerd. De cultuurprijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt. "Het gilde wint dit jaar omdat zij in 2018 hun vierhonderd jarig bestaan vierden en een rijke cultuurgeschiedenis vertegenwoordigen", aldus Laura Matthijsen van Cultuur.
Na de overhandiging van de award en de bijbehorende oorkonde en prijs van 300 euro werd er getoast en gingen de mannen en één dame hun kruisbogen aanleggen om te schieten.

zaterdag 11 augustus 2018

Jubilarissen!

Jubilarissen bij Gilde St. Jan Baptist

Gilde St. Jan Baptist heeft deze maand jubilarissen Kees van den Broek, Kees Mol en Harry Lazeroms in het zonnetje gezet. Zij zijn namelijk allang lid van het gilde. Van den Broek en Mol sloten zich 50 jaar geleden aan en Lazeroms zelfs zestig jaar geleden.
Vlnr: Harry Lazeroms, Kees Mol, Kees van den Broek. FOTO WIM VAN DEN MAAGDENBERG
Vlnr: Harry Lazeroms, Kees Mol, Kees van den Broek. FOTO WIM VAN DEN MAAGDENBERG
De jubilarissen werden door Hoofdman Frie Konings namens de Sprundelse Gildebroeders van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal en hoopt dat ze nog vele jaren Gildebroederlijkheid met elkaar mogen ervaren. Ter gelegenheid van deze jubilarissen werd er in het weekend van 4 en 5 augustus een feestverschieting georganiseerd dat door bijna 90 schutters is bezocht. Omdat dit jaar het Sprundelse Gilde zijn 400-jarig bestaan viert heeft het gilde extra uitgepakt met de rozenprijzen. Voor alle vijf de categorieën zijn zilveren kruisboogjes als reversspeld ter beschikking gesteld. Hiervan zijn er twee geschonken zijn door de beide Kezen. Zij kregen van de Gildebroeders voor hun 50 jaar trouw een vergulde pijl aangeboden en Harry kreeg voor 60 jaar trouw een gouden kruisboogje opgespeld door dochter Lianne.
Actieve schutter
Lazeroms heeft in al die jaren haast geen bondschieting of feestverschieting gemist en is nog steeds, op 83-jarige leeftijd, een zeer actieve schutter is die ook de oefenavond zelden overslaat. Van den Broek en Mol zijn wegens gezondheidsredenen niet meer actief als schutter maar laten binnen het gilde nog steeds van zich horen. Zo heeft Kees Mol al drie keer aan een nieuw schietkot gemetseld en die derde keer is het van kot naar lokaal gegaan (drie keer is scheepsrecht zullen we maar zeggen.
Multi-inzetbaar
Als er een fundering of buizenpost uitgegraven dient te worden staat Lazeroms vooraan met zijn schop, maar ook bij het uittesten van de buizenpost stond hij vooraan om vervolgens een liter of 10 water op te vangen die in de buis gelopen was. Maar Lazeroms heeft natuurlijk zijn steentje ook bijgedragen in de overheid met 17 jaar als deken-schatbewaarder. Kees van de Broek is multi-inzetbaar als schrijver bij bond- en feestschietingen en bij de zestallen stond hij aan het schoolbord om de uitslagen in te vullen wat later overigens is overgenomen door zijn zoon Arnaud, eerst ook op het schoolbord en nu via de pc op het grote scherm.
Lid gemaakt
Kees Mol en Kees van den Broek dronken graag een pilsje in het café bij Jan Vergouwen. Zo maakte cafébazin Nel Vergouwen hen lid samen met Toon Anthonissen, Toon van Rijsbergen, Jos van Dijk, Jack Herijgens en Rini Vergouwen. Harry werd op zondagochtend op weg naar de kerk letterlijk van de fiets getrokken door de toenmalige hoofdman Peet Konings 'De Schilder' en is dus ook nooit meer weggegaan. Nog steeds komen ze graag bij het gilde.

maandag 25 juni 2018

Ereschoten

Ereschoten voor 400-jarig jubileum voor gilde

De feestelijkheden rondom het 400-jarig jubileum van kruis- en voetbooggilde Sint Jan Baptist uit Sprundel bereikten zaterdag 23 juni een hoogtepunt. De burgemeester, koningen, hoofdmannen en keizers van St. Jan Baptist losten verschillende ereschoten op het terrein van SV Sprundel.
Het gilde had er bewust voor gekozen om het feest te vieren tijdens de St. Jansfeesten. Het was weer een geslaagd evenement.

zaterdag 23 juni 2018

400 Jaar!

Gilde viert 400 jarig bestaan

Kruis- en Voetbooggilde Sint Jan Baptist uit Sprundel viert dit jaar haar vierhonderdste verjaardag. Feitelijk is dit Sprundelse gilde nog ouder, maar op 19 maart 1618 is de nieuwe 'Caert' aangevraagd en geldt deze datum sindsdien als officiële geboortedag. Het klapstuk van het schuttersfeest vindt plaats in het weekend van 23 en 24 juni. Niet toevallig het feestweekend waarin de Sprundelse patroonheilige, Johannes de Doper, centraal staat.
Keizer Frans Aarts met hoofdman Frie Konings. FOTO CORINE ROKS
De feestelijkheden starten op zaterdagmorgen met een samenkomst in het gildelokaal bij de 'Drie Zwaantjes' in Sprundel, de vaste stek van de gildebroeders. Hier wordt twee maal per week geoefend met de kruisboog. Bij goed weer richten de schutters hun pijlen op een afstand van 61 meter, bij slecht weer wordt binnen geoefend op een afstand van zes meter.
Koningschieten
Hoogtepunt van het schuttersfeest is het Koningschieten waarbij de vogel op 14 meter hoogte van de paal moet worden geschoten om de titel van Koning te bemachtigen. Deze schieting vindt om de vier jaar plaats en vormt dit jaar onderdeel van de festiviteiten op 23 juni. Om twee uur is iedereen van harte welkom op sportpark 'De Kerlinge', alwaar de schutters strijden om dit nostalgische kampioenschap. Frans Aarts, die in 2014 tot Keizer is beëdigd, geeft uitleg: " De schutter die de vogel het vaakst raakt krijgt de titel van Koning. Als je deze ambtsbenaming drie achtereenvolgende termijnen hebt verdiend, word je Keizer. En deze titel is voor het leven". Volgens bronnen is dit een unicum binnen de schutterij en heeft Aarts in het verre verleden slechts één voorganger gehad.
Kerkdienst
De kerkdienst maakt deel uit van de feestelijke zaterdag. "Gildebroeders uit België zullen hierbij aanwezig zijn waaronder vendeliers uit Hoogstraten genaamd de Gelmelzwaaiers", laat Hoofdman, Frie Konings, weten. De dienst vangt om tien uur aan en is voor iedereen toegankelijk. De gildebroeders hebben zich voor hun verjaardag geheel in het nieuw gestoken. "Dit met behulp van donaties, schietingen door gasten en een eigen bijdrage. De gemeente Rucphen heeft onze hoeden cadeau gedaan", aldus Konings.
Handelsroute
"In aanloop naar het feestweekend hebben we leerlingen van Vinkenbos een stukje Sprundelse geschiedenis onderwezen, het werk van onze Deken Schrijver, Robert Peeters. Sprundel lag rond het jaar 1500 heel gunstig op de handelsroute tussen de driehoek Dordrecht- Antwerpen- Bergen op Zoom- Breda. Een tijd waarin de turfhandel floreerde, het bruine goud van toen. Om inwoners van het dorp Sprundel te beschermen tegen het gespuis dat deze handelsroute met zich mee bracht, werd het schuttersgilde opgericht. Het kreeg de naam van de Sprundelse patroonheilige. In de Middeleeuwen een gebruikelijke keuze voor het Katholieke gebied dat in die tijd, tijdens de Spaanse bezetting, bij België behoorde", legt Konings uit. Ook konden de leerlingen vaandels en Koningsschilden maken. "We hopen dat zij ons met hun zelfgemaakte schilden en vaandels naar het Koningschieten begeleiden", laten de gildebroeders weten. Heemkundekring 'Onder Baronie en Markiezaat' uit Sprundel is dit jaar in de archieven van het gilde gedoken. Het resultaat is een foto- expositie in dorpshuis 'De Trapkes' tijdens de braderie op zondag.
Dames
Het gilde telt momenteel 35 leden, waaronder twee dames. Acht van deze gildebroeders zijn jonger dan vijfentwintig. Niet al deze jongere hebben een eigen boog maar maken gebruik van de boog van wijlen Jack Herijgens. Op vrijdag 3 augustus worden er drie bijzondere jubilarissen gehuldigd, waaruit blijkt dat het schuttersgilde, een traditie is die jong en oud boeit, al meer dan vierhonderd jaar.

dinsdag 1 mei 2018

Expositie in het gemeentehuis

400 jaar oude Gilde St. Jan Baptist uit Sprundel exposeert in gemeentehuis


RUCPHEN - Het Gilde St. Jan Baptist uit Sprundel, dat dit jaar zijn 400-jarig bestaan van de Ceart (reglement) viert, heeft in het dienstverleningscentrum een vitrine ingericht. In deze vitrine is tot eind juni een kleine collectie te zien van het rijke verleden van het Gilde.

Op bijgaande is midden rechts de oude voetboog met opspanner te zien waarvan de huidige balansboog is afgeleid. Op de bodemplank zijn twee balansbogen te zien, namelijk rechts een boog uit de jaren '50 en links de moderne boog verfraaid met een houtsnijwerk eigendom van Jan Vergouwen Hz. Met deze bogen wordt in het zomerseizoen op een afstand van 61 meter geschoten op de achterin staande blazoenen. Tijdens het winterseizoen wordt er met een kolfboogje (midden links) op een afstand van 6 meter binnen geschoten.
Midden onderin ligt een antieke afspanner die gebruikt werd om de pees van de boog te halen voor reparatie of er kon een nieuwe gemaakt worden door middel van het hulpje (te zien linksboven). Uniek in deze vitrine is het Gildezilver met rechts de Koningsschilden die geschonken worden door de nieuwe Koning en links een kazuifel met herdenkingszilver. In het midden op het groene doek is de Keizersketen te zien van de huidige Keizer Frans Aarts, die hem aangeboden is door de zijn Gildebroeders.
Deze expositie is een samenwerking met de Heemkundekring Sprundel.